5 tips om jouw foto's naar een hoger niveau te tillen

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 19:00

5 tips om jouw foto's naar een hoger niveau te tillen.

Goed dat je bezig bent met het ontwikkelen van je fotografie skills. Je weet dat je er meer kan uithalen en laten we  eens samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken. Wij zien vaak foto's voorbij komen van ondernemers en hobby fotografen die super toffe beelden 'kunnen' maken en soms zit daar een 'lucky shot' in. Wat we bedoelen met een lucky shot? Nou dat leggen we je eerst graag even uit.

 

Je zal het wel eens hebben; Je wil een mooie shot maken van een bepaald onderwerp en gaat daarmee aan de slag. Je blijft door de 'zoeker' (op je camera) kijken of op je telefoonscherm en blijft op de knop drukken. Daarna ga je door je honderden foto's in je galerij heen en zit daar één super tof shot in. TOP! Hop op de socials.

 

Daar gaan we je dus even stoppen, want wat als jij bijna alleen maar lucky shots kan maken. Graag leggen we je dit uit met onze vijf tips voor het verbeteren van jou fotografie skills.

Jouw fotografie skills verbeteren met deze vijf tips!

Tip 1: Zet je raster aan!

OKAY FIRST THINGS FIRST! Zet je raster aan! Wat is dat? En hoe doe je dat? Well.. Hier komt het.

 

Waarschijnlijk ben je momenteel aan het fotograferen met je telefoon en/of je camera, maar die lijnen en je compositie daar ben je gewoon niet echt mee bezig, want hoezo zou je? Het gaat toch gewoon over een foto maken?

 

Nee! Ho, stop! Het is niet 'gewoon' een foto maken, je wilt een beeld maken en een verhaal of doel delen met jouw volgers en/of potentiële klanten. Zonder een doordachte of mooie foto is dit enorm zonde, want je weet het; Je kan er meer uithalen!

 

Dat is dus precies wat wij met deze hulp-/richtlijnen gaan doen. Hierdoor kan je ook sneller zien of jouw lijnen recht en goed zijn uitgelijnd. ENORM BELANGRIJK.

Je raster (hulp-/richtlijnen) aanzetten op je camera: Elke camera heeft andere instellingen. Het is dus handig om voor jouw type of merk even de juiste informatie te zoeken op internet of in je handleiding, zodat jij precies weet hoe je dit moet doen. Mocht je een keuze hebben in hulplijnen, ga dan voor de regel van derde. (Deze wordt het meest gebruikt)

 bij de pro's.)

 

Foto van Pinterest.

Je raster (hulp-/richtlijnen) aanzetten op je IPhone: Ga naar instelling > Camera. Hier vindt je onder het kopje compositie het menu om je raster aan te zetten.

 

Je raster (hulp-/richtlijnen) aanzetten op je Android: Ga naar camera > druk op je tandwiel (instellingen) en zet je richtlijnen aan.

 

Foto van Pinterest.

Tip 2: Zorg voor een schone lens!

Misschien heel logisch voor sommige, maar toch zien we dit vaak voorbij komen. In principe een prima foto, maar een vieze vlek op de lens, waardoor je eigenlijk je hele foto 'verpest'. SUPER ZONDE! 

 

Zorg dus voordat je de foto's gaat maken dat je cameralens schoon is!

De belangrijkste en 'makkelijkste' dingen dus al gedaan, nu verder met het creëren van een top foto.

Tip 3: Let op je lijnen!

Oké top, nu dat je je raster aan hebt gezet is het al een stuk makkelijker om een lucky shot te maken. Hoe? Omdat je nu makkelijker je compositie en je lijnen in de gaten kan houden. Waarschijnlijk zie je het wel vaker voorbij komen als je op je social media scrollt. Enorm veel foto's, maar géén rechte lijnen. Laat dat dan precies zijn waar Sharon en ik allergisch voor zijn. Scheve lijnen. *kippenvel* 

 

Tuurlijk is het zo dat als je door je gemaakte foto's gaat je de lijnen recht kan zetten in de nabewerking, maar dan moet je dat wel doen! Het scheelt zoveel werk en stappen als je het gelijk kan tackelen. 

Fotografie tip - resultaat scheve lijnen maken het onprofessioneel
Fotografie tip - resultaat rechte lijnen

Scheve lijnen maken een foto  onprofessioneel en niet fijn om naar te kijken. Zo zie je het verschil.

Tip 4: Denk aan je compositie.

Misschien heb je dit wel eens vaker voorbij zien komen, maar wat is compositie nou eigenlijk?

 

Compositie houdt eigenlijk in; Hoe zet jij jouw onderwerp nou mooi in beeld, zodat dit beter tot zijn recht komt.

 

Er zijn wat verschillende compositievormen, waarvan de meest gebruikte (onder niet professionele fotografen) de centrale compositie is. Hierin wordt het onderwerp in het midden van het beeld gecentreerd. 

 

Nu dat je jouw raster hebt aangezet is het goed om te gaan oefenen met de regel van derden. De regel van derden houdt in dat je op de punten die elkaar snijden je onderwerp gaat plaatsen. Zo zie dat je beeld al een stuk interessanter wordt dan als je je onderwerp alleen standaard in het midden houdt. Kijk en speel dus even met verschillende composities.

 

Daarnaast zijn er dus nog de volgende compositievormen:

Productfotografie Living So Random

Centraal

Fotografie Nederland Living So Random

Diagonaal

Symmetrisch

A-symmetrisch

Interieur fotografie Purmerend, Noord-Holland Living So Random

Driehoek

Eventfotografie Living So Random

Over-all

Tip 5: De nabewerking

Misschien doe je dit wel al of misschien is dit iets heel nieuws voor je. De nabewerking is onmisbaar bij de pro's. Waarom? Nou, omdat een beeld uit de camera met bovengenoemde tips zeker al mooi is, maar in de nabewerking kan je het nou nog net even iets mooier maken. Je hoeft natuurlijk niet enorm veel te doen, maar wellicht wil je het contrast, de belichting en of de verzadiging aanpassen. Het is natuurlijk net voor welke bewerkingsstijl je wilt gaan en wat jij mooi vindt. En dat laatste is natuurlijk ontzettend belangrijk; Vind JIJ het mooi? Ja, heel goed! Nog niet? Ook prima, maak de foto dan zoals jij het wilt hebben. YOU ARE THE BOSS en dat is het fijne aan het creatieve vak. Er is geen goed of fout. Jij moet je er goed bij voelen en we hopen dat doormiddel van deze blogpost te hebben gedaan.

Mocht je nog vragen hebben over onze ervaring, willen weten wat wij van jouw foto vinden? Reageer dan hieronder of tag ons op de socials. We vinden het natuurlijk heel tof om jou te helpen en je werk te zien. LET'S CREATE!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.